Categories
Helse Journalisme Klima Politikk

Hva gjør NRK med barns mentale helse?

Å skremme barn er å utsette dem for vold, og det er forbudt sier Barneombudet.

Mange barn sliter med depresjoner, bekymringer og klimaangst. Kan noe av årsaken ligge i at NRK skremmer dem med oppdiktede naturkatastrofer og eventyr om en klimafortid som aldri har eksistert? 

NRKs omskrivning av historien

Klimaforsker Bjørn Samset mener at vi lever i en spesielt varm tid og sier i Festkveld for klimanerder at: «Variasjonen i temperatur for jorda på 2000 år er veldig liten. Noen få tidels grader. Nesten ingen variasjon i det hele tatt.» I programmet Klimakrisa forteller Andreas Wahl at temperaturen har vært jevnt lav fra pyramidene ble bygget og helt frem til den industrielle revolusjonen.

Men vikingene dyrket korn på Grønland og vindruer i Danmark fordi det var varmere i vikingetiden enn nå. Kineserne opplevde samme varmeperiode fra år 950 til 1250, og forskere fra Sør-Afrika sier at deres region var 3 grader varmere, og 40 andre geologiske studier bekrefter at varmeperioden i vikingetiden var et globalt fenomen.

Analyser fra iskjerner i Grønlandlandsisen viser at nåtiden ikke er spesielt varm, og hele ni perioder etter istiden har vært varmere enn nå, så Samset og Wahls påstander har ingen forankring i virkeligheten.

Iskjernedataene fra Grønlandland

Synkende øyer som likevel vokser

FNs António Guterres ble avbildet på forsiden av Time dresskledd i vannet med overskriften «OUR SINKING PLANET». Tuvalu-øyene synker og vi må stoppe verden fra å synke sammen med Tuvalu, sa Guterres.

Men satellittmålingene levner ingen tvil, Tuvalu-øyene har blitt 2,9 % større siden 1971. Likevel sier NRK at Tuvalu-øyene synker, og de bruker desinformasjonen om disse øyene til å argumenter for menneskeskapt havstigning.

Allerede i 1980 spådde FN at «hele nasjoner står i fare for å forsvinne fra jordens overflate fordi vannstanden i verdenshavene stiger. Oversvømmelser og matmangel vil skape en ny strøm av miljøflykninger og true den politiske stabiliteten over hele verden.»

Ingenting av det FN har spådd har noen gang slått til
Ingenting av det FN har spådd har noen gang slått til.

Havnivået forble stabilt, de dramatiske temperaturøkningene uteble, og  Statistisk sentralbyrå informerer om at antall omkomne i værrelaterte naturkatastrofer har gått betydelig ned.

FNs spådommer om matmangel slo også feil. Matsikkerheten har blitt bedre fordi verden har blitt grønnere og det er blitt lettere å dyrke matplanter i tørre områder. Planter tar opp CO2 gjennom porer, og mer CO2 i luften gjør at plantene holder bedre på fuktigheten fordi de lukker porene når de får nok CO2.

Men til tross for at FN lyver skamløst og alltid spår feil, så har NRK bestemt at «den rådende vitenskapen fra FNs klimapanel skal være utgangspunktet – nullpunktet – for journalistikken.» 

Angstanfall og spiseforstyrrelser

Før var værmeldere glade for å melde varmt vær. Nå peker de bekymret på et blodrødt kart og forteller at dette er bare begynnelsen på en forferdelig katastrofe. Da er det ikke underlig at 12-åringer som Pernille får angstanfall av finvær og hyperventilerer når termometeret viser 21 grader.

Behovet for kontroll er sentralt ved spiseforstyrrelser. Engstelige og usikre sjeler, prøver desperat å oppnå følelse av kontroll ved å styre inntaket av mat. Hva kan vi forvente når allerede engstelige barn i tillegg får vite at det er deres ansvar å redde kloden med sitt inntak av mat?

Uten forankring i vitenskap knytter NRK et hvert værfenomen til menneskeskapt klimaforandring. Når en elv renner over i Tyskland presenteres det med en slik dramaturgi at barn sitter igjen med et inntrykk av at det aldri har vært flom i Tyskland tidligere.

Den samme dystopiske dramaturgien innleder NRK-programmet Line fikser maten. Vi ser filmklipp av hus som forsvinner i jordskred, og biler som skylles vekk av flom. Deretter får barna vite: «Nå krever FN at vi tenker nytt. Hva vi velger å spise, kan bidra til å redde oss og alle vi deler kloden med».

I mine øyne er program som dette psykisk terror, og jeg undrer på om NRKs ledelse har tenkt nøye nok over hvor alvorlig konsekvenser dette kan få for barns mentale helse?

Hjelpeapparatet

Hjelpetelefoner ringes ned av klimabekymrede unge. Lasse Heimdal fra Kirkens SOS sier at: «Vi må ikke underslå alvoret, men heller ikke snakke til barn og unge som om alt håp er ute».

Hvorfor er det en behandlers oppgave å opprettholde alvoret, når alvoret er overdrevet og angstfremmende? Hva om hjelpeapparatet heller skaffer seg kunnskap slik at de kan avdekke desinformasjon, propaganda og overdrivelser som barn stadig blir utsatt for?

Bare i Norge brukes det hundretalls milliarder på klimatiltak, og tusenvis av mennesker har bygd sin karriere på den angivelige klimakrisen. Det paradoksale er at alle som har økonomiske motiv for å rope klimakrise får fri tilgang til pressen, samtidig som pressen sensurerer vitenskapsfolk uten økonomiske egeninteresser dersom de prøver å dempe angstnivået.

Dersom hjelpeapparatet bare forholder seg til pressen, uten å tenke selv, da er ungene i skikkelig trøbbel.

Hvor finnes ekspertisen?

Klimarealistene blir ofte beskylt for å motta penger fra oljeindustrien, selv om de har mindre omsetning enn en liten frisørsalong. Sannheten er at Klimarealistene er en gruppe vitenskapsfolk som driver dugnadsarbeid for å få belyst klimavitenskap som ikke er under politikernes kontroll.

Klimarealistene har professorer i tunge naturvitenskaplige grener som fysikk, astrofysikk, kjemi, geologi, biologi, meteorologi, atmosfærefysikk. Og de har sågar en Nobelprisvinner i fysikk med på laget.

Kunnskapen Klimarealistene deler er god medisin mot klimaangst. Men deres realisme kan ødelegge makthavernes forretningsplaner, og derfor blir de demonisert av politikere, presse og alle andre som har gjort et levebrød av befolkningens klimaangst.

Angstlindring  

Klimakrisen er konstruert slik at noen bærebjelker bestående av løgner støtter opp hele byggverket. Etter å ha pirket litt i et par av disse råtne bærebjelkene, har vi allerede et godt grunnlag for å lindre barns bekymringer.

Havstigningen er normal og det er nå færre naturkatastrofer enn tidligere. Verden er blitt grønnere og det produseres nok mat til alle. Temperaturen har alltid variert av helt naturlige årsaker, og i historisk perspektiv er nåtidens temperatur litt under gjennomsnittet.

Vi lever altså ikke i en spesielt varm tid, derfor er det er ingen grunn til å rope klimakrise. Så barna kan trygt slå av NRK, slappe av og spise tacoen sin i fred.


Følg gjerne avdekts Facebookside


Vipps en slant til avdekt.no
Vipps en slant til avdekt.no